Göksenin Güney
Göksenin Güney
Giriş Tarihi : 13-12-2019 20:16
Güncelleme : 14-12-2019 10:10

MENDERES ÖZUZUN İLE GİZLİ LEZZET BAHÇELERİ I ( SEMBOL OCAK BAŞI ATAŞEHİR )

GÜZEL KALPLİ KİBAR İNSAN, BİR AN EVVEL AYAĞA KALKMAN DİLEĞİMLE...

 

 

Yeniden merhabalar sevgili Lezzet Yolcuları;

Bu gün biraz değişiklik yaptım ve Önceliği Sofra dostum, sofra arkadaşım, profesyonel yaşamımın en değerli yol arkadaşlarından, rehberlerinden, güzel kalbi ve naif kişiliğiyle hepimize örnek teşkil eden Sn Menderes ÖZUZUN ustama verdim.

Payi Taht'ın Ataşehir semtinde, İçerenköy gümrüğünün hemen karşısında, gözlerden uzak, ama çölde bir vaha gibi sizi kucaklayan yemyeşil bahçesiyle " Merhaba..." diyen Sembol Ocakbaşındayız.

Sofra arkadaşım Menderes Ustam, sektörümüzün en büyük markalarında 20 yılı aşkın süredir, gerek AR-GE, gerek Demo gerekse de Eğitim ustalığı yapmış Güzel ve Sıcak Ege bölgemizin yine sımsıcak insanlarından bir dostum, ağabeyimdir.

Bu keyifli yemek ve sohbetimizden 3-4 gün sonra ağır bir Kalp rahatsızlığı atlattı. Şimdi bu yazıyı okuyan tüm dostlarımdan Menderes Ustamın yeniden sapasağlam ayağa kalkması için gönülden bir dualarınızı bekliyorum.

Evet Sembol Ocakbaşındayız. Az evvel anlattığım hikaye girizgahına benzeyen tanımlamam daki gibi özel bir mekan Sembol.

Urfa ya lezzet yolculukarı yaptığım dönemde, 1989 yılında kurulmuş ve Ciğerci kimliğine sahip bu mekanla Sarayönü ( Urfa Çarşı) da karşılaşmıştım. Gel gelelim yıllar sonra, çok değerli dostum ağabeyim Sn Ertan OVALI ve eski Urfa Karaköprü belediye başkanlarından, Rahmetli Ahmet GÜZEL beyefendi'nin oğlu sevgili kardeşim, Sn Fethi GÜZEL in yemek davetiyle mekanın, Payi Taht ta da açıldığını öğrenmiş oldum...

Urfa, her yönü ile benim kalbimde özel bir yere sahip şehirlerimizin başında geliyor. Tarihi, Güzel insanları, doğası ve benim için eşsiz lezzetlerin harman olduğu bu güzel ilimiz, saydığım bu özellikleriyle Sembol Ocakbaşında capcanlı misafirlerini karşılıyor.

İşte o güzel kalpli insanlardan biri de bize servis yapan Adem Sabah kardeşimin güler yüzü... Mekanın sahibi Ali GÜÇTEKİN çalıştığı tüm ekibi, tek tek özel bir süzgeçten geçirerek bizlerle buluşturuyor.  Kendisine tüm konukları adına teşekkür ediyorum.

Bizi, mekanın 4 farklı isimdeki salonlarından Halfeti de ağırladılar.

Ah güzelim Halfeti

Sen ne kadar özelsin, ne kadar güzel ne kadar bizdensin ...

Denizler gibi derin, Gözyaşı gibi narin

Gelin gibi saf ve duru...

Gül gibi dikilmiş Minarenle bağrında

Çocukların neşeli sesleri gelir hala,

Berrak suların altında kalmış sokaklarında...

Göbekli tepe, Harran ve Paşa konağı ise mekanın diğer harika salonlarının isimleri. 

Haydi şimdi Lezzet rüzgarına, Urfanın harika yemeklerine bir göz atalım.

Bizim oraların serpme ikramlıklarıyla başladık sohbetimize...Taptaze yeşillikler, tadımlık mısırlı salata, İçli köfte ve fındık lahmacun. Bizim oranın derken, bende Adana kültürüyle uzun zaman haşrolduğumdan dolayı, kendimi bu kültürün bir evladı olarak görmüşümdür hep. Bu lezzetler Doğu ve Güneydoğu sofra kültüründe tamamen ikramdır. Gönlü bol bölge insanı bunları lezzet sofralarına, hiç bir bedel talep etmeden döker saçar. Tek bir amaç vardır paradan ziyade, konukların memnuniyeti...

İçli köftenin gerek iç karması gerekse kızarma süresi o kadar idealdiki, neredeyse sevgili Menderes ağabeyimin içli köftesini bile ben götürebilirdim.Fındık lahmacuna gelince, benim favorim her zaman Acılı Antep lahmacundur. Ama bu lahmacun da okadar ince, o kadar iyi pişmiş kenarları çıtır çıtırdı ki, sadece lahmacun la bile çok mutlu olabilirdim. Lahmacun kuzu eti kıyma, salça, soğan ve isotla yoğrulmuş nefis bir içlik ile hazırlanmıştı.

Bu nefis başlangıçların ardından sıra taptaze kuzu ciğerine geldi. " Bizim oralarda :) " ciğer sabah kahvaltıda yenir... Bu sabah olayına bir anlam veremeyen pekçok lezzet dostum, bunun nedenini hep sorarlar. Sebep tamamen sağlıkla ilgili. Ciğer sindirimi çok da kolay bir besin kaynağı değildir. Biz özellikle sabah yeriz ki hem gün boyu tok kalalım hemde gün boyu sindirme işini midemiz başarıyla gerçekleştirsin. Ben çift yağlı rica ettim ciğerimi. Zira kuyruk yağının ciğere kattığı lezzeti anlatamam. Ha çift yağ nedir soracak olursanız, normalde iki ciğer bir kuyruk yağı şişe dizilirken, çift yağlı tercihinizde şişe bir ciğer bir yağ takılır... Lezzeti anlatamam.

Sembol, et işinde gerçekten öyle mahir ustalara sahip ki anlatamam. Bu güzel Ciğerin hemen ardından nefis terbiyeli bir kuzu şiş nasıl yenmez? Evet evet bu ciğerin ardından pek çok dostum yemeği bırakırdı ama ben kendime bu kötülüğü yapmayıp sizin için o nefis kuzu etinin tadına baktım. Yumuşacık, ağızda dağılan tam kıvamında mangaldan alınmış sulu sulu et tanelerinin ağzımda bıraktığı ahenkli raihayı mutlak denemeniz lazım... Ben bürtün bu güzelliklerin tadına bakarken, hayatı seyahatlerle geçmiş, belkide dünyanın en iyi otellerinde işi gereği konuk edilmiş Menderes ağabeyim bana ne dese beğenirsiniz? " Sevgili Ömerciğim ben her türlü lezzeti keşfetme şansını yaşadım. Ama inanırmısın, herkes bulduğu en güzel ve özel yemekleri yerken benim tercihim her zaman KURUFASULYE- PİLAV olmuştur..." ardından keyifli bir kaç kahkaha attı ve " O kadar bıktımki seyahatlerden, evimde pişen kurufasulye pilavı arar oldum vallahi..." dedi. Hakkın var Ustam çok çalıştın, emek verdin, belki en iyi yerlerde en iyi şekilde ağırlandın ama bülbül bile illede yuvam demiş günün sonunda.

Ve son olarak soframızın sultanı tüm ihtişamı ile gözlerimizin önüne seriliverdi... Nefis patlıcanlı kebap... Sana geliyorum Allahım. Bu ne güzel bir sunum, ne kadar iştah açıcı bir koku. Patlıcanlar kocaman kocaman dilimli, kabuğu incecik, içleri öyle güzel pişmişki sulu sulu. Köftelerimize gelince Kuzu eti ve kuzu döş etinin zırh ile çekilmesi ardından, tuz ve  karabiber ile karılıp dinlendirme yoluyla hazırlanmıştı. Peki son dokunuş...İşte bu son dokunuşa ben terletme diyorum. Mangaldan alınan şişler de bilhassa patlıcanları hafiften tereyağı ile buluşturunca öyle bir lezzet ortaya çıkmıştıki, bunu ancak tecrübe derek beni anlarsınız.

Eveeet, biz öyle bir lezzet durağında mola verdik ki, güldük, sohbet ettik, bilgi alış verişi yaptık, sadece yemeklerin lezzetine değil aynı zamanda hayatın ve sohbetin de lezzetine vardık. Sırada Tatlı sohbeti, tatlı tatlı bitirmek vardı ama bunu bir sonraki sefere bıraktım. Sevgili Ağabeyim Menderes ustam ayağa sağlıkla kalkar kalkmaz eksik kalan tatlı işimizi de tamamlayacağız.

Unutmayın, Keyifli ve Kaliteli bir hayat için, keyifli ve kaliteli yemek ve size eşlik edecek keyifli ve kaliteli sofra arkadaşları olmazsa olmazınız olmalı...

Tıpkı Menderes Ustam gibi, Sağlıcakla kalın...

 

NELER SÖYLENDİ?
@
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Başakşehir FK3469
  • 2Trabzonspor3465
  • 3Beşiktaş3462
  • 4Sivasspor3460
  • 5Alanyaspor3457
  • 6Galatasaray3456
  • 7Fenerbahçe3453
  • 8Gaziantep FK3446
  • 9Antalyaspor3445
  • 10Kasımpaşa3443
  • 11Göztepe3442
  • 12Gençlerbirliği3436
  • 13Konyaspor3436
  • 14Denizlispor3435
  • 15Çaykur Rizespor3435
  • 16Yeni Malatyaspor3432
  • 17Kayserispor3432
  • 18MKE Ankaragücü3432
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
İşleriniz Nasıl Gidiyor ?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA