Eleman Tunçbilek  Reklam   0532 786 30 75/ 0312 430 75 00
HV
29 NİSAN Pazartesi 02:02

Kalça kırığından korunmanın ve riski azaltmanın yolları

Ünlü sanatçı Ajda Pekkan'ın 2 gün önce yaşadığı talihsiz kaza, "kalça kemiği kırığı" konusunu gündem yaptı. Düşmeler bazen kemik kırıldığı için gerçekleşirken bazen de basit bir öksürük veya darbe nedeniyle meydana gelebiliyor. Belli yaşın üzerinde sık rastlanan ve sonuçları ölümcül olabilen bu ciddi sağlık sorununu engellemek veya riski minimize etmek mümkün mü? İşte kalça kırıklarıyla ilgili bilimsel bilgiler ve alınması gereken tedbirler. Habertürk Sağlık Yazarı Ceyda Erenoğlu'nun haberi.

ELEMAN ARAYANLAR
Giriş Tarihi : 04-11-2022 23:02   Güncelleme : 04-11-2022 23:02
Kalça kırığından korunmanın ve riski azaltmanın yolları

Ünlü sanatçı Ajda Pekkan 2 gün önce evinde düşerek kalça eklemini oluşturan uyluk kemiğinin üst kısmında meydana gelen kırık nedeniyle ameliyat olmuştu. Süperstar'dan gelen haber bu sağlı sorununa duyulan ilgide artışa neden oldu. Son derece ciddi ve ölümcül bu sorunun nedenlerini, riskten korunma yolları ile tedavi şekillerini uzmanına sorduk.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, "Kalça kırığı en çok kadınlarda görülüyor ve kadınlar erkeklere göre daha fazla risk altında bulunuyor. Özellikle 50 yaş üstü ve menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesi riskinde artış olduğu için en sık rastlanan neden menopoz sonrası östrojen azalmasıdır (postmenopozal osteoporoz) Bu yaş grubunda kadınlar erkelere göre 5 kat daha fazla kemik erimesi (osteoporoz) riskine sahiptir. İlerleyen yaşlarda ise (özellikle 70 yaş üstü) kemik yaşlanmayla ilişkili olarak gücünü yitirmeye başlar ve her iki cinste de kemik erimesinde eşit oranda risk artışı görülür" diyor.

 İLAN SORUMLUSU İLAN SORUMLUSU

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR
web counter