Eleman Tunçbilek  Reklam   0532 786 30 75/ 0312 430 75 00
HV
29 NİSAN Pazartesi 08:49

Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu el-Hamid defnedildi

Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu ve din adamı Abdullah el-Hamid tutuklu bulunduğu hapishanede 69 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından son yolculuğuna uğurlanırken, Suudi Arabistan makamları halen açıklama yapmadı.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 25-04-2020 06:18
Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu el-Hamid defnedildi

İstanbul

Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu ve din adamı Abdullah el-Hamid'in doğum yeri olan Suudi Arabistan'ın El-Kasım bölgesindeki Bureyde kentinde bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Hamid'in kentte defnedildiği ve Suudi yönetiminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gerekçesiyle cenazeye akrabaları dışında kimsenin katılmasına izin vermediğini belirtti.

Suudi Arabistanlı aktivistlerin oluşturduğu "Düşünce Tutukluları"nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Doktor Hamid, cuma sabahı tıbbi ihmalin yol açtığı beyin felci nedeniyle yaşamını yitirdi." ifadeleri kullanılmıştı.

Açıklamada, Hamid'in hapishanede ölmesinin sıradan bir durum olmadığı, Suudi Arabistan yönetiminin komaya giren Hamid'i hastaneye nakletmeden önce birkaç saat beklettiği ve bunun "suikast olduğu" öne sürülmüştü.

Açıklamada ayrıca, Hamid'in ölümünden Suudi Arabistan yönetiminin sorumlu olduğu ve bu suçlara sessiz kalınması durumunda daha çok tutuklunun yaşamını yitirebileceği belirtilmişti.

Suudi Arabistan makamları ise Hamid'in ölümü konusunda henüz açıklama yapmadı.

Abdullah el-Hamid, Suudi Arabistan Sivil ve Siyasi Haklar Derneği'nin kurucusu ve reform çağrılarının öne çıkan yüzlerinden biri olarak biliniyordu.

Londra'da raporlar yayınlayan bir ekiple Suudi Arabistan'daki insan haklarını belgeleyen El-Kıst (Al Qst) İnsan Hakları Kuruluşu'na göre, Mart 2013'te tutuklanıp 11 yıl hapse mahkum edilen Hamid, başkent Riyad'daki El-Hair Hapishanesi'nde 9 Nisan'da komaya girmişti.

BM raportöründen Hamid'in hapishanede ölümüne tepki

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu Abdullah el-Hamid'in serbest bırakılması çağrılarına rağmen, ramazan ayının ilk gününde hapishanede hayatını kaybetmesinden üzüntü duyduğunu bildirdi.

Callamard, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ''Ramazanın ilk gününde çok üzücü bir haber; siyasi tutuklu, şair, insan hakları savunucusu Dr. Abdullah el-Hamid, Suudi Arabistan'da gözaltında öldü. Huzur içinde yatsın. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Kovid-19 salgınının ardından siyasi tutuklularının serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.'' ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistanlı aktivistlerin oluşturduğu "Düşünce Tutukluları" isimli Twitter hesabından, "Doktor Hamid, cuma sabahı tıbbi ihmalin yol açtığı beyin felci nedeniyle yaşamını yitirdi." açıklaması yapılmıştı. 

Suudi Arabistan makamları ise 69 yaşındaki Hamid'in ölümü konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

Abdullah el-Hamid, Suudi Arabistan Sivil ve Siyasi Haklar Derneğinin kurucusu ve ülkesinde reform çağrılarının öne çıkan yüzlerinden biri olarak biliniyordu.

Londra'da raporlar yayınlayan bir ekiple Suudi Arabistan'daki insan haklarını belgeleyen El-Kıst (Al Qst) İnsan Hakları Kuruluşuna göre, Mart 2013'te tutuklanıp 11 yıl hapse mahkum edilen Hamid, başkent Riyad'daki El-Hair Hapishanesi'nde 9 Nisan'da komaya girmişti.

 İLAN SORUMLUSU İLAN SORUMLUSU

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR
web counter