Göksenin Güney
Göksenin Güney
Giriş Tarihi : 03-11-2019 00:20
Güncelleme : 13-11-2019 11:59

İSTANBUL'UN KÖFTECİLERİ III ( Vefalı Köfteci Hasan Usta)

Merhaba Lezzet Dostları;

3. Durağımız olan ve 1969’dan beri Şehri İstanbul'un en özel Köftelerinden birini sunan, güzelim Vefalı Köftecideyiz.

Hikayemizin kahramanı 1946 yılında Eskişehir in Karaören köyünde hayata gelen, güleç yüzü ve sempatik tavırlarıyla dikkat çeken Hasan SARA dır. Hasan ilk okulu Karaören de tahsil etmiş, ve vefalı yolculuğuna, burada şans eseri tanıştığı Zahid bey ve Naime hanım ile başlamıştır.

Zahit bey ve Naime Hanım, Hasan usta 12 yaşlarındayken, Şehri İstanbul dan, Karaören’e arazi almaya gelen bir çifttir. Çocukları olmayan çift köyde, Hasan’ın ağabeyi Rıza Sara’nın vasıtasıyla tanıştıkları Hasanı çok severler. Onu okutmak ve daha iyi bir tahsil almasını sağlamak için İstanbul a götürmeyi teklif ederler. Rıza bey teklifi kabul eder ve Hasan Usta’nın İstanbul macerası başlamış olur.

İlk defa Denizi, Martıları, Büyük binaları, Afilli arabaları geldiği Vefa semtinde görür. Ortaokul eğitimini burada alır artık o İstanbul da bir vefalı hatta Zahit bey ve Naime Hanıma Vefa borcunu bugünde Vefalı Köfteci adı ile ödemekte olan bir gençtir.

1969 yılında Laleli de, Vidinli Tevfik Paşa caddesi üzerinde ki Taş hanın karşısında, merdiven altında, masa ve sandalyesi olmayan, tahta tabureli salaş bir köfteci dükkanı ile bu eşsiz lezzet serüvenine başlar.

Ben bu güzel insanların Şaşkın bakkal şubelerinde ilk defa bulundum. Değerli dostum Osman ÇİL de her zaman olduğu gibi bana eşlik etti.

Mekan küçük ve sempatik bir dükkan, çalışanlar ise mekanın ruhuna tamı tamına uyan arkadaşlardı.

Soframıza hayat veren servis elemanımız bize önce Balkabağından yapılan ve dillere destan çorbaları ile başlamamızı önerdi. Ne yalan söyleyeyim buna sadece bir çorba demek inanılmaz haksızlık olur. Rengi, Dokusu, Lezzeti ve sunum şekliyle bu bir baş yapıttı.

Ardından sıra o müthiş köfte ye geldi. Ama öncesinde izin verirseniz, benim üzerine bolca öğütülmemiş kekik serptiğim, halis muhlis soğuk sızma zeytinyağına yatırılmış bol taneli Capia (Kapya biberi) sosundan bahsetmek istiyorum… Aslında daha ne söyleyebilirim ki? Laf aramızda daha soframıza köfte ve piyaz gelmeden ben bu sostan bir tabak mideye indirdim. İşte budur… İşte budur. Arkadaşlar, Gurme bir lezzet olduğunu söylediğiniz köftenizin tabağına salçayı sos diye sıvayıp getirmeyin. Evet bir miktar zahmetli ama lütfen inanın bana, konuklarınızı ancak bu şekilde farklı olduğunuza inandırabilirsiniz. Sos 10 üzerinden 10

Evet Köftemiz yine özel reçeteli takdir edersiniz ki. Balıkesir de çok özel süt Danalarının lezzetli eti kullanılarak köftemiz hazırlanıyor. Elbette Hasan Ustamızın bizzat kendi eliyle baharatı ve şekillendirmesi yapılıyor. Mangalda tam kıvamında sulu sulu bırakılan köfte masaya, tane tane pilavın, yeşil biberin ve domatesin eşliğinde getiriliyor. Bu köfteyi ne yapıp edip muhakkak denemelisiniz. 10 üzerinden 8 ancak adaletli olmadığımı düşündüğümden dolayı bu köfteyi bir defa daha tadacağım.

Benim olmazsa olmazım, vazgeçilmezim, köfte noktalarını gezerken en çok önem verdiğim şeyin ne olduğunu artık hepiniz çözdünüz sanırım. PİYAZ…

Zira köfteye yarenlik eden piyaz beni mutlu etmezse tüm neşem kaçıyor. İnanın şimdiye kadar yediğim en iyi piyazı burada yedim. Zira tam da olması gerektiği gibi tane tane lezzetli fasulyeler, domates ve soğan miktarı, yumurta ve siyah zeytin her biri özenle ayarlanmış ve bence bu bile özenle reçetelendirilmişti. 10 üzerinden 10

Gezdiğim pek çok “Marka” köfteci, masaya ayran getiriyor elbette. Ama bilinen market ayranlarını önünüze koyuyorlar. DOOOOONNNNNKKKKK benim için bunu yapan Köfteci de benden eksik puanı alıyor. Vefalı Köfteci Hasan usta kendi ayranını bile özel seçip bizlere sunuyor. Ayran Silivri’den özel geliyor. Arkadaşlar, özel bir ürün çıkardığınıza inanıyorsanız, bir zahmet ayranınızı Bakkal’dan almayın. Yoğurdunuzu gidin özel besi çiftliklerinden alın, gerekirse kendiniz çırpın. Ama konuklarınıza özel oldukları hissini yaşatın. Kıvam, Tuz ve Yoğurdun yağ oranı harika. 10 üzerinden 10

Veeee bana ne kadar yasak ta olsa bu lezzet şölenini taçlandırmaya geldi sıra… Bol fıstıklı, Taze kaymaklı Kemal paşa tatlısı… Söyleyeceğim odur ki bu tatlıyı yemeden kalkmak sizde derin bir vicdan azabına neden olacaktır. O tatlıyı yiyeceksiniz başka yolu yok.

Evet 1969 da başlayan ve bugün de özenle devam eden lezzetli ve kaliteli ürünleri sıcacık ortamlarında, Güleryüz ve hoşsohbet ile sunmaya devam eden bu durağımıza da yeniden gelmek üzere veda ediyorum.

Ne diyorduk? Keyifli ve kaliteli bir hayat için, keyifli ve kaliteli yemek ve dahi, sofra arkadaşları, olmazsa olmazınız olmalı.

Bir sonraki durağımızda sizleri soframızda görmekten mutluluk duyacağım.

Kalın Sağlıcakla…

 

NELER SÖYLENDİ?
@
PUAN DURUMU
  •   Takım P O
  • 1 Sivasspor 21 11
  • 2 Fenerbahçe 20 11
  • 3 Trabzonspor 19 11
  • 4 Alanyaspor 19 11
  • 5 İstanbul Başakşehir 19 11
  • 6 Galatasaray 19 11
  • 7 Yeni Malatyaspor 18 11
  • 8 Beşiktaş 18 11
  • 9 Gaziantep FK 15 11
  • 10 Çaykur Rizespor 14 11
  • 11 Göztepe 13 11
  • 12 Konyaspor 13 11
  • 13 Kasımpaşa 12 11
  • 14 Denizlispor 11 11
  • 15 Antalyaspor 11 11
  • 16 Gençlerbirliği 10 11
  • 17 MKE Ankaragücü 9 11
  • 18 Kayserispor 7 11
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Türkiyede size göre hangisi doğrudur.
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA