Benim cennet ülkemin muhteşem yemişi, Bursa siyahı,Mor incir, morgüz vb. isimlerle anılan mucize meyve inciri hala pazar tezgahlarında görebiliyorken bu reçeli pişirmeyi unutmayın derim, kışın sıcacık ekmek üzerine nefis oluyor :)
İNCİR REÇELİ
1kg incir
700-750 gr pancar şekeri
1 su bardağı ceviz içi
Yarım limon suyu
İsteğe bağlı tarçın kabuğu veya reçel çiçeği
Yapılışı
İncirleri alt kısımlarını artı şeklinde keserek yayvan bir tencereye dizin.
Üzerine pancar şekerini gezdirin ve kapağını kapatıp bir gece meyvelerin suyunu bırakması için bekletin.
Cevizleri bir gece veya birkaç saat önceden siyah rengini bırakması için suda bekletin.Sonra süzüp kuru bir teflon tavada hafif kokusu çıkana kadar orta ateşte kavurun.
Suyunu bırakan incirleri orta ateşte kaynatın, cevizleri ve tarçın kabuğunu ekleyin.Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve 30 dk pişirin.Bu sırada reçelin suyunu ve kıvamını kontrol edin.Süre kısalabilir.
Yarım limon suyunu ekleyin ve 5-10 dk daha pişirin.
Reçel yapımında en önemlisi güneşte bekletmek.
Bir borcam tepsiye reçeli dökün, üzerini temiz bir tülbentle sıkıca bağlayın ve en çok güneş alan yerde kıvama göre 3-5 gün günlendirin.Arada kaşıkla karıştırın, bu şekilde istediğiniz kıvama geldiğinde güneşlenmeyi sonlandırabilirsiniz.
Afiyet, şifa olsun..