Ankara’da muhteşem bir kar var ❄️⛄️ Çayı demledim
Haşhaşlı &Cevizli Bükme
6 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı ezilmiş haşhaş
1,5 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta
100 gr aktif genç ekşi maya veya ( 1 paket yaş maya )
Ilık su
susam,tuz
❣️Ekşi maya ile yapılışı
Un, süt, sıvıyağ, ekşi mayayı geniş bir kapta veya stand mikser ile azar azar ılık su ilave ederek pürüzsüz bir hamur olana dek karıştırın.30 dk sonra tuzunu ekleyin 5 dk daha yoğurun.
Hamur %30 büyüdüğünde buzdolabında 12-16 saat soğuk fermantasyona bırakın. Süre tamamlandığında haşhaş ve yağı birbirine iyice karıştırın.
Hamuru 6 eşit parçaya bölün.Her bir bezeyi hamura zarar vermeden açın.Açtığınız bezenin üzerine haşhaşı sürün cevizini koyun ve diğer bezeyi açıp üzerine kapatın.
Daha sonra hamurunuzdan 2 parmak genişliğinde şeritler kesin ve elinizle uçlarından tutarak iki ters yöne doğru döndürün.
Tepsinizi yağlayın ve en ortasından başlayarak daireler oluşturun.Her bezeye aynı işlemi tekrarlayın.Bütün bezeler bittikten sonra üzerine yumurta sarısını sürün ve susam serpin.
Tepsi mayası için en az 1 saat bekletin.
200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun :)
Sezgi Öktem.