Eleman Tunçbilek  Reklam   0532 786 30 75/ 0312 430 75 00
HV
19 MART Salı 11:46

Batum Güncesi: Haçapuri Tarifi

Giriş Tarihi : 25-06-2019 17:25

Batum’dan herkese merhaba!

 

Batum, Sarp sınır kapısına yaklaşık 20 km uzaklıkta olan Karadeniz’in Doğusunda bir Akdeniz şehri! 

 

Şehir boyunca uzanan sahili, palmiye ağaçları, şehrin ortasında bir bambu ormanı, park & bahçeleriyle kendinizi Akdeniz’de hissedeceğiniz kesin.

 

Gece hayatıyla bilinse de, hem kültür-sanat hayatı, hem güzel restoran, bar ve şarap evleri, beach clubları ve halk plajıyla iyi bir hafta sonu kaçamağı olabilir.

 

Batum’u bizim bildiğimiz Karadeniz’den ayıran bir özelliği ise denizinde hiç dalga olmayışı; denizi taşlık ve yaklaşık 2 metre sonra oldukça derinleşiyor.Deniz haricinde havuz keyfi yapmak isteyenler içinse birçok seçenek mevcut.

 

Gezilecek yerler arasında;

 

İtalya’dan feyz alınarak tasarlanmış göz alıcı Piazza Meydanı, etrafında birçok otel, cafe ve restoran barındırıyor.

 

Şehrin ana meydanında bulunan elinde altından bir koyun postu tutan Medea Heykeli, yine heykel ile aynı yol üzerinde bulunan Astronomik Saat ise görülmeye değer.

 

Şehrin ana kiliselerinden St. Nicholas Kilisesi Osmanlı zamanında çan çalınmaması şartıyla yapımına izin verilmiş; ilk çanını Osmanlı topraklarından çıktığı gün çalmış olup, şu an turistik ziyarete ve ibadete açık durumda..

 

Bulvarda Batum’un önemli simgelerinden olan Miracle Park, Chacha Kulesi, dönme dolap; üzerinde Gürcü alfabesinin harflerini taşıyan ve her insanın özgünlüğünü sembolize eden, DNA sarmalı dizaynındaki bina Alfabe Kulesi; kavuşamayan iki aşığı anlatan 7 metrelik Ali & Nino Heykeli yürüyerek görebileceğiniz küçük bir alan içerisinde toplanmış.

 

Yürümeyi tercih etmezseniz bulvarda her köşede bulunan bisikletçilerden, iki veya dört kişilik sevimli bisikletlerden kiralayıp tüm sahil boyunca gezebilirsiniz.

 

Eğlence & aktivite için hemen bulvardaki dönme dolabın arkasında bir liman var.Hız teknesi, paraşüt, jetski kiralayıp; yelkenli ve yat turuna çıkabilir, adrenalinin tadına varabilirsiniz.

 

Ayrıca fotoğraf severler için, Arnavut kaldırımlı taş sokaklarında, büyüleyici güzellikte grafitili duvarları mevcut.

 

Burada yeme-içme, konaklama Türkiye’ye kıyasla çok daha uygun..Konaklama için birçok hostel ve otel seçeceğinin yanı sıra uzun süreliğine lüks bir daire kiralayarak doyasıya gezmeniz de mümkün.

 

Ve yabancı dil bilmenize gerek yok çat pat bir İngilizceyle çok rahat anlaşabilirsiniz.Hemen hemen 10 kişiden 1’i Türkçe biliyor ve anlıyor.

 

Asıl konumuza dönecek olursak, Gürcü yemekleri arasında en popüler olanları, Gürcü mantısı, Harço çorbası,  Sulguni peyniri, Haçapuri pidesi ve Gürcü şarapları kesinlikle denemeniz gereken lezzetler arasında.

 

Mutfağa ve yöresel lezzetlere düşkün biri olarak sizin için Haçapuri tarifi ve lezzet sırrını öğrendim :)Tarif şöyle;

 

Hamuru için:


2 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı toz şeker
4 yemek kaşığı tereyağı 
1 paket instant maya,1 tatlı kaşığı tuz, 3,5 su bardağı un


İçi için:


4 yemek kaşığı tereyağı
Orjinal Sulguni peyniri yerine,250 gram eriyen örüklü peynir veya dil peyniri 
200 gram tulum peyniri 
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
(Peynirlerin tuz oranına dikkat edin)
Kenarları için:Eritilmiş tereyağı

 

Üzeri için:


4 adet yumurta sarısı

 

Hamuru için:


Ilık süt, kuru maya ve şekeri bir kabın içerisinde karıştırın, aktifleşmesini bekleyin.
Ayrı bir kabın içerisine unu aktarın. Unun ortasını açın ve sütlü karışımı içerisine azar azar ilave ederek karıştırın.Tereyağlarını da ilave ederek pürüzsüz bir hamur olana dek yoğurun.Homojen kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde ettiğinizde üzerini bir bezle örterek oda sıcaklığında  hamur iki katı olana kadar mayalandırın.

 

İçi için:


Tereyağını ve peynirleri küçük parçalar halinde doğrayın ve karıştırın.

 

Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Tezgahı unlayın.Hamurların her birini elinizle oval bir şekil vererek açın ve uç kısımlarını hafifçe elinizin altında yuvarlayarak sivrileştirin.Kenarları ortasına göre daha kalın olsun iç malzemenin taşmasını istemeyiz.


Fırını pişirme yapacağınız tepsi veya fırın taşıyla 200 derecede ısıtmaya başlayın.


Açtığınız hamurları mısır unuyla unladığınız bir tahta üzerine alın ve iç malzemesini ekleyin.


Bu şekilde pideleri pişireceğiniz yere rahatlıkla alabileceksiniz.


Yaklaşık 20-25 dk kenarları ve altı kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarmadan 2-3 dk önce yumurta sarılarını bozmadan pidenin ortasına yerleştirin. Piştikten sonra kenarlarını yağlayın ve sıcak servis edin.

 

Yanına ince belli bir bardak çay tavsiyemdir.

Afiyetle...

Sezgi Öktem

YORUMLAR
web counter