Göksenin Güney
Göksenin Güney
Giriş Tarihi : 01-02-2020 22:01
Güncelleme : 03-02-2020 17:14

Ankara'da, Efsane Bir Lezzet Durağı KEBAP 49

Merhabalar lezzet yolcuları;

Evet bu defa yolum, doğduğum, büyüdüğüm ve Üniversite hayatımın geçtiği anılara dolu güzel şehrimiz, Ankara' ya düştü. 

İlk nefesimi bu şehirde adım, pek çok ilki bu şehirde yaşadım. Pekçok anı biriktirdim hayat rafımda, hiç bir zaman unutamayacağım anılar. Bunların en lezzetlilerinden biri de işte bu adrestir. 1940 lı yıllarda Posta caddesinden başlayan ve "HERGELEN" meydanın da biten, Çerkeş sokağı 54 numarada ilk pidesini sevenlerine servis etmiş, o gün ki adıyla Muzaffer'in Fırını şimdiki adıyla Kebap 49...

Çerkes Sokak 54 numara, soldaki binanın altındaki köşedir.

Bu arada pek çok Ankara tarihini yaşayanlarının bile HERGELE meydanı olarak bildikleri yerin asıl adı HERGELEN meydanıdır. ( İtfaiye Meydanı...) 

Bu sokak ta kimler vardı kimler, 54 numarada pideci Muzaffer, Gazocağı tamircisi Mustafa KARAÜZÜM, kalaycı-demirci ustası Mehmet ÖZÇELİK, Hidayet hanım'ın iki katlı evinin altında kasap dükkanı, Galip ustanın Garanti Saat tamir evi, Karabet ERBİRBİR ve Kevork ERBİRBİR' in bakkal dükkanı, Kasap Hasan'ın vitrini önünde torba yoğurdu satan annesi'nin tezgahı, Manifaturacı Kulaksız ve daha niceleri.

Biz yeniden fırınımıza dönelim... Hamza bey 49 yılında, Otel işletmeciliği yaprken Çerkeş sokağı 54 numarayı satın alır ve burada dillere destan pidelerin, lahmacunların yapıldığı fırını işletmeye başlar. 1955 yılına kadar oğlu Muzaffer ÖZBEYOĞLU ile işletmeye devam eder. Ancak 1955 yılında hakka yürür ve Muzaffer bey fırını tek başına işletmeye başlar.

1958 yılında Muzaffer bey aldığı ilk ruhsatı hala saklamaktadır. Bu bile ailenin ticarete bakış açısının ne denli doğru ve dürüst olduğunun kanıtlarındandır.

Muzaffer bey işletmesini 1960 yılında, zamanın milli güreşçilerinden Sadrettin ÖZDEN ile geliştirme kararı alır ve iki arkadaş dükkanlarına bir yenisini, Sıhhiye Cihan sokağında ki yerlerini eklerler. Tabela adı 49' u kullanmaya başlarlar. Sonrasında bu isim hakkı 9 dükkanda daha kullanılır. Ancak, işletme zorlukları ve hizmet kalitesini sağlama konularında ki sıkıntılar dolayısıyla bu işletmeler hızla kapanır. 

Bu arada işletme Muzaffer bey'in iki oğlu, Hamza bey ve Gültekin beylerin de gayretleriyle iyice kuvvetlenir. 1976 yılında Çerkes sokak ardından 1982'de Cihan sokağı'ndaki binalar yıkılınca, Sadrettin bey ile ortaklık sonlanmıştır. Bu tarihten sonra isim hakkı sadece Özbeyoğulları' na kalmış ve bir şube Tunalı Bülten sokağı'nda ve diğeri Necatibey caddesi'nde olmak kaydıyla faaliyetlerine devam etmektedirler.

  

Ankara'lılar, cep telefonlarının olmadığı, iletişimin tariflere dayalı olduğu dönemlerde, Ulus'ta heykel'i, Kızılay'da Gima çarşısı'nı, Tunalı Hilmi Caddesi'nde Kebap 49' u buluşma noktası olarak tayin etmiş, sevdikleriyle, dostlarıyla, ana-babalarıyla, bu mekanlarda bir araya gelmişlerdi. Ben de yanlış hatırlamıyorsam ilk defa 80 yılında 12 yaşımdayken bu özel ailenin mekanlarıyla tanışmıştım. Rahmetli Babam ile çarşı pazar gezerken, nefis odun kömürü ve pide kokusuyla beni benden alan bu mekana girmiş ve hayatımın en özel lezzetlerinden biri olan kıymalı pidelerini tatmıştım. Dikkatimi çeken şeylerden biri çalışanların kıyafetlerindeki temizlik ve düzen, diğeri de duvarda' ki poster ve menüleri üzerindeki güreşçi illüstrasyonlarıydı. Sonra araştırdım'ki o zamanlar Ankara'da pek çok Güreşçimiz benzeri işletmeler açmış ve geçimlerini bu şekilde sağlamışlar.

   

Bu gün ise Ankara'ya ne zaman yolum düşse, şu anda Tunalı Hilmi caddesinde olan bu mekanı çoğunlukla çocuklarım ile ama olmazsa dost ve arkadaşlarımla muhakak ziyaret eder, anı raflarımdan çıkarttığım anları onlarla yeniden yaşamaya çalışırım. İnanırmısınız mekanda 25-30 yıldır servis yapan çalışanların pek çoğunun saçlarının daha ağarmamış hallerini, belkide 30'lu yaşlarında masamıza gelip "ne alırdınız..." demelerini bile anımsıyorum. O yıllarda,kasada oturup hesap alan ve şimdi bu mirası evlatlarına taşıyan 3.kuşağın temsilcisi Hamza bey'in gençlik yıllarını da anımsıyorum. Bir de, karşımda oturduğunu hayal ettiğim Rahmetli Babamı, gülümsemesi'ni, güzel pideleri eliyle yuvarlayıp yemesini. 

   

Bu anların çoğunu paylaştığım, çocukluk yıllarımın vaz geçilmezleri, aynı karından, aynı kan'dan olmasak' da Kardeşim Alper Tunga AYYILDIZ ve Kardeşim Ural ÇELİK ile bu ziyaretimizi gerçekleştirdik.

 

Hamza ÖZBEYOĞLU bey'in ilgi ve alakası son derece kıymetliydi benim için. Üç farklı ürün rica ettik, Bursa kebap, Kıymalı pide ve Lahmacun... Malzemelerinin kalitesinden, sunum şekillerine, çıtır çıtır pişmiş pide hamurundan, nefis lahmacununa her bir lokma beni son derece mutlu etti. Her bir ürün son derece özenle hazırlanmış ve muhakak kendilerinden birşeyler katılmış. Biiyormuydunuz Türkiyem'de masa'ya garnitür salata getirme ikramını ilk defa Kebap 49 yapmıştır. Nar'lı, biber turşu'lu, taptaze salata malzemeleriyle sunulan bu ikramın tadına doyamayacaksınız.

 

 

Bu enfes tabaklara nasıl saldırdığımı tahmin edersiniz. İnanın her bir lokma sizi sizden götürecek. E bu güzel ortamda, hijyenden ve malzemeden emin olduğunuz, açık mutfak örneği'nin ilki olan bu mekanda nasıl durabilirsiniz ki ?

Hamza bey, bu güzel sofraya tatlı yemeden veda etmemize izin vermedi. Nefis bir Kabak tatlısı, fırın sütlaç, tel kadayıf ve kaymaklı ekmek kadayıfı ile bu lezzet şöleni'ne noktayı koyduk.

Bende bu enfes tecrübeyi röportaj ile kapatmayı uygun görmedim. Hamza bey'de tüm yoğunluğuna rağmen beni bir sonraki gün yeniden kabul etti ve yazımı tamamlamam için pek çok bilgi ve belge'yi benimle paylaştı.

Hamza ÖZBEYOĞLU

ÖZBEYOĞLU ailesi, 70 yıla yakın bir süredir, 3 kuşaktır dev bir markayı temsil etmelerine ve bu göreve 4. kuşağı hazırlayan bir aile olmalarına rağmen, öylesine mütevazı bir aile ki, bunu onlarla söyleşi yaparken çok net algılayabiliyorsunuz.

Gourmet Bay Papyon kriterlerinde Kebap 49, kendi klasmanında Yeşil Papyon derecesinde, en iyiler arasında yerini almıştır.

Bu sefer Lezzet yolculuğumuz'da durağımız, Ankara'nın yıldızlarından Kebap 49'du... Tarihine dokunduk, lezzetine vardık, sıcak bir sohbetin büyüsü ile dostluk köprüleri attık. Geçmişi andık geleceğe söz aldık, teşekkürler ÖZBEYOĞLU ailesi, teşekkürler pideci Muzaffer... 

Unutmayın, keyifli ve kaliteli bir hayat için, keyifli ve kaliteli yemek ve sofra arkadaşları, olmazsa olmazınız olmalı.

Gourmet Bay Papyon

 

 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1Trabzonspor2653
  • 2Başakşehir FK2653
  • 3Galatasaray2650
  • 4Sivasspor2649
  • 5Beşiktaş2644
  • 6Alanyaspor2643
  • 7Fenerbahçe2640
  • 8Göztepe2637
  • 9Gaziantep FK2632
  • 10Denizlispor2631
  • 11Antalyaspor2630
  • 12Gençlerbirliği2628
  • 13Kasımpaşa2626
  • 14Konyaspor2626
  • 15Yeni Malatyaspor2625
  • 16Çaykur Rizespor2625
  • 17MKE Ankaragücü2623
  • 18Kayserispor2622
HAVA DURUMU
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
Bugün için hangi yatırım aracını tercih edersiniz ?
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA