Eleman Tunçbilek  Reklam   0532 786 30 75/ 0312 430 75 00
HV
29 MART Cuma 02:34

"İnternette siber zorbalığa şahit olan çocukların oranı yüzde 52"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilişkili kuruluşu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Türkiye'de yapılan bir saha araştırması, 15-16 yaş grubundaki çocuklardan yüzde 23'ünün genel ahlaka aykırı, müstehcen mesajlar aldığını gösterirken internette "siber zorbalığa" şahit olan çocukların oranının yüzde 52,2'yi bulduğunu ortaya koydu.

VASIFLI & VASIFSIZ
Giriş Tarihi : 08-11-2022 22:35

"İnternette siber zorbalığa şahit olan çocukların oranı yüzde 52"

BTK Güvenli İnternet Merkezi, Türkiye genelinde 12 bölgede, 1111'i öğrenci ve onların velisi 1111'i ebeveyn olmak üzere toplam 2 bin 222 örneklemle saha çalışması yaparak "Türkiye'deki Çocukların ve Ebeveynlerin Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanım Deneyim ve Alışkanlıkları Raporu" hazırladı.Rapordan derlenen bilgiye göre, araştırmaya katılan çocukların yüzde 40,8'i, en fazla kendi akıllı telefonlarıyla internete erişim sağladığını belirtirken okuldaki bilgisayarlarla internete girenlerin oranı yüzde 4,4 olarak kaydedildi. Bu yaş kategorisindeki çocuklardan büyük çoğunluğun akıllı telefona sahip olduğu belirtildi.
Çocukların internette gerçekleştirdiği etkinliklerin, öğrenme ve ödev amaçlı olduğu görünse de eğlenme amaçlı rastgele videolar izleme oranı yüzde 64,4'ü buldu. Bu durumun, çocukların ödev amaçlı girdikleri internette bir süre sonra amaçlarından uzaklaştıklarını gösterdiği kaydedildi.

İNTERNETTE AŞIRI ZAMAN GEÇİRME AİLE İÇİ SORUNLARA YOL AÇIYOR

Öğrencilerin yüzde 29'u internette geçirdiği aşırı zamanın akademik başarısını olumsuz etkilediğini vurgularken yüzde 29'u internette geçirdiği fazla zaman dolasıyla ailesiyle tartıştığını dile getirdi. Araştırmaya katılanların yüzde 13'ü ise internette geçirdiği zaman nedeniyle uykusuz kalıp, yemek yemeden okuluna gittiği dönemler olduğunu bildirdi.

İnternette birçok risk bulunmasına rağmen, ebeveynlerin büyük kısmının çocuklarının yaşadığı internet sorunlarından ve karşılaştığı risklerden haberdar olmadığına da raporda yer verildi.

"GÜVENLİ İNTERNET" SEFERBERLİĞİ

Öte yandan BTK, güvenli internet ortamı oluşturulması için çeşitli projeler yürütüyor. BTK Güvenli İnternet Merkezi, bu konuda bilinçlendirme, ihbar ve yardım merkezi olmak üzere 3 temel alanda faaliyetlerini gerçekleştiriyor.

Kurumca, Çocukların Korunmasına Yönelik Çevrimiçi Güvenlik Stratejisi (2022-2024) yayımlanarak uygulamaya alındı. 7 amaç ve 28 hedeften oluşan Strateji Belgesi'nde, her bir hedef için belirlenen performans göstergeleriyle amaç ve hedeflerdeki ilerlemenin takip edilmesi sağlanıyor. Strateji Belgesi uygulama döneminde, 6 aylık süreçlerle izleme ve değerlendirmeler yapılacak.

"İl İl Türkiye Güvenli İnternet Seminerleri" ile okullardan başlayarak öğrencilere, ebeveynlere, öğretmenlere ve kamu personellerine kadar geniş bir hedef kitleye ulaşıldı. Verilen eğitim ve seminerlerle katılımcılar, internetin, sosyal ağların ve dijital oyun platformlarının bilinçli kullanımı ve yaşanan güncel dijital sorunlar hakkında bilgilendirildi. Bu yıl içinde 90 eğitim ve seminerle yaklaşık 20 bin öğrenci, öğretmen ve ebeveyne güvenli internet kullanımına yönelik seminer düzenlendi.Bu çalışmalarla, çevrim içi istismar, dezenformasyon, müstehcenlik, çeşitli dijital propagandalar, siber zorbalık ve dijital şiddet risklerine karşı başta çocuklar ve gençler olmak üzere topluma yönelik koruma şemsiyesi oluşturulmaya çalışılıyor.

 

 İLAN SORUMLUSU İLAN SORUMLUSU

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR
web counter